Het aanleggen van een groendak brengt verschillende voordelen met zich mee. Ondanks dat u wellicht denkt dat groen alleen interessant is voor in de tuin, heeft het aanleggen van een groendak ook veel voordelen voor uw huis. Ten eerste verhoogt u het levensduur van uw dak. Dit zorgt ervoor dat het dak minder onderhoud nodig heeft, wat geld kan besparen. Verder zorgt een groendak voor een betere warmtewering en geluidsisolatie, waardoor uw huis in de zomermaanden een stuk koeler aanvoelt dan voorheen. Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen? Dan kan een groendak helemaal interessant zijn. Een groendak verbetert namelijk het rendement van de zonnepanelen. Daardoor worden de zonnepanelen nog rendabeler voor u. Tot slot draagt u bij aan de biodiversiteit en verbetert u het milieu, omdat groendaken zorgen voor extra wateropvang en een extra leefomgeving voor insecten.

Kan ik zelf een groendak aanleggen?

Wanneer u een groendak wilt, kunt u ervoor kiezen om er zelf een aan te leggen. Dit is namelijk mogelijk wanneer u zelf de vaardigheden hebt om dit te doen. Zorg hiervoor eerst dat de bestaande dakbedekking goed schoongemaakt is. Wanneer deze nog vuil is, kan het voorkomen dat het groendak snel loslaat. Let hierbij ook op dat u het gat van de regenpijp afgedekt hebt met bijvoorbeeld een boldraadrooster. Daarna kunt u het vlies uitrollen over en dak en kunt u met bijvoorbeeld een schaar de mat op maat knippen. Let er hierbij op dat het substraat gelijkmatig over het dak verdeeld wordt, zodat er geen schuine plekken ontstaan. Daarnaast is het aan te raden om geen scherpe voorwerpen te gebruiken, omdat u anders het groendak kunt beschadigen. Wanneer u deze stappen voltooid hebt, kunt u de jonge planten in het substraat plaatsen. Tot slot is het belangrijk dat u het groen goed besproeit en voorziet van licht, zodat het de kans krijgt om te bloeien. Wanneer u deze stappen goed voltooid, moet het mogelijk zijn om zelf een groendak aan te leggen.

Het aanleggen van kant-en-klare groene matten

Wanneer u ervoor kiest om kant-en-klare groene matten aan te leggen, kan dit ook. Deze bestaan uit een beschermfolie voorzien van substraat en vegetatie. Deze hoeft u alleen maar uit te rollen over uw dak en dan kunt u genieten van uw groendak. Uiteraard is het verstandig om dit groendak bij een betrouwbare partij in te kopen. Hiervoor kunt u verschillende zaken afwegen, zoals het het merk van het groendak en de prijs waarvoor u deze kunt aanschaffen. Daarnaast is de service die een bedrijf biedt interessant, omdat het fijn is wanneer zij u kunnen helpen wanneer u problemen heeft. Een van de partijen waar u een groendak veilig kunt aanschaffen is SedumPlaza. Let er daarnaast altijd op dat het groendak ook bij u thuisbezorgd kan worden.