Is jouw huis inmiddels toe aan nieuwe kozijnen? Dan heb je vast al gemerkt dat je tegenwoordig ontzettend veel keuze hebt uit verschillende soorten, kleuren en isolatiewaarde. Hierdoor kan het lastig zijn om tot de perfecte kozijnen te komen. Om te voorkomen dat je keuzestress krijgt, benoemen wij in deze blog vijf aandachtspunten voor het kiezen van kozijnen. Door over deze punten na te denken wordt jouw zoektocht uiteindelijk een stuk eenvoudiger!

1. Uitstraling

Het is algemeen bekend dat kozijnen een grote bijdrage leveren aan de uitstraling van jouw woning. Dit is niet zo gek, want de kozijnen zijn het eerste dat iemand ziet wanneer je visite over de vloer krijgt. Om een goede indruk achter te laten is het belangrijk om de uitstraling aan de buitenkant af te stemmen op jouw interieur. Heb je een klassiek interieur? Dan zijn houten kozijnen de beste keuze om jouw woning een warme of retro uitstraling te geven. Heb je toch liever kozijnen die bij jouw industrieel interieur past? Kies dan bijvoorbeeld eens voor de robuuste aluminium kozijnen

2. Toepassing

Natuurlijk spelen de factoren uit jouw omgeving mee bij het kiezen van kozijnen. Wanneer je aan de kust woont, dan heb je onder andere vaker te maken met weersveranderingen. Doordat het weer opeens kan omslaan is het te adviseren om kunststof kozijnen te nemen. Deze kozijnen kunnen immers tegen weer en wind. Woon je niet aan de kust, maar heb je wel een ontzettend grote tuin? Dan kan je voor extra raamoppervlakte kiezen voor stalen kozijnen. 

3. Isolatiewaarde

De meeste mensen kiezen vandaag de dag nog steeds voor houten kozijnen. De voornaamste reden hiervoor is dat hout een hoge isolatiewaarde heeft. Hoewel hout het beste isoleert, blijven aluminium en kunststof kozijnen niet ver achter. Door gebruik te maken van de modernste technieken zijn alle aluminium kozijnen inmiddels voorzien van een isolerende kern. Hierdoor maakt koude lucht geen kans meer om jouw woning binnen te dringen.

4. Onderhoud

Bij het kiezen van nieuwe kozijnen moet je ook rekening houden met het onderhoud. Zo hebben houten kozijnen iedere tien jaar onderhoud nodig in de vorm van scheuren, verven en lakken. Wil je liever helemaal geen onderhoud? Dan kies je uiteraard voor kunststof, aluminium of stalen kozijnen. Deze kozijnen hoef je slechts twee keer per jaar schoon te maken met een sopje. 

5. Budget

Als laatste is het belangrijk om van tevoren te bepalen wat jouw budget is voor de nieuwe kozijnen. Wanneer je een laag budget hebt, dan zijn kunststof of houten kozijnen de meest logische keuze. Mag het allemaal net even iets luxer? Kies dan vooral voor aluminium kozijnen. Vanzelfsprekend is de uiteindelijke prijs voor jouw nieuwe kozijnen niet alleen afhankelijk van de soort kozijnen, maar ook van de kleur. Nu je weet waar je allemaal rekening mee moet gaan houden, is het tijd om zelf op zoek te gaan naar de kozijnen die het beste bij jouw huis passen. Ga jij liever voor aluminium of houten kozijnen?