Een goed dekbed is heel erg belangrijk, niet alleen een goed dekbed maar ook hoofdkussen en een goed matras zijn belangrijk. Maar zelfs als je al die drie items niet hebt, dan is een goed dekbed nog steeds heilig. Een lekker warm dekbed voor een koude nacht, of juist een dekbed die je ook op de warmere nachten kunt gebruiken. Tegenwoordig zijn de meeste dekbedden synthetisch gemaakt maar heb je al eens overwogen om een dekbed van ganzendons te nemen? Je leest in deze blog waarom een dekbed van ganzendons een goed idee is.

De luxe van ganzendons

Er is eigenlijk niets zo lekker als het slapen onder ganzendons. Het voelt luxe en licht aan en dat is het ook. Want een ganzendekbed is heerlijk licht. Het voelt comfortabel en het houdt ook lekker warm. Dit komt door de isolerende functie van het dons. Ganzen hebben het namelijk ook niet koud, al is het hartje winter.

Dit komt door hun huid en donzen verenpak. Deze veren in een dekbed zorgen dat het vocht uit jouw lichaam makkelijk opgenomen wordt.

Voorkom afkoeling tijdens jouw slaap

Elk mens verliest in de nacht veel vocht. En als het vocht niet goed opgenomen wordt, koelt dit jouw lichaam tijdens de slaap af.

Dat is niet bevorderlijk voor jouw nachtrust. Een ganzendons dekbed zorgt er dus voor dat jij niet meer afkoelt tijdens de slaap. Dit is beter voor jouw gezondheid en jouw nachtrust.

Hoe zit dat met allergie?

Kun je allergisch zijn voor ganzendons? Dit is best wel een hele ingewikkelde discussie. Want volgens geleerden kun je eigenlijk niet allergisch zijn voor ganzendons. De meeste mensen die klagen over allergische reacties hebben last van de huisstofmijt in de slaapkamer.

Huisstofmijt is een heel naar beestje die voor allerlei overgevoeligheidsreacties kan zorgen. Zoals chronische verkoudheidsklachten en ook huidirritaties.

Nog wat praktische tips

Een donzen dekbed heeft als voordeel dat het niet veel onderhoud nodig heeft. Toch moet je een dekbed af en toe ook even wassen. Al is het alleen maar voor het frisse gevoel. Een dekbedspecialist zal jou afraden om dit te doen, maar toch kunnen er in de loop van de tijd vieze vlekjes in het dekbed ontstaan en dan wil je hem even kunnen wassen.

Het wassen van een donzen dekbed kun je beter niet op een te hoge temperatuur doen. En gebruik een speciaal wasmiddel voor een donzen dekbed.

Doe het dekbed ook het liefste niet in de droger en als je hem wel in de droger doet dan niet hoger dan op dertig graden.

Na het wassen is het belangrijk dat je het dekbed goed opklopt. Dons heeft namelijk de neiging om te gaan klonteren. En dat slaapt niet prettig uiteraard.

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat je jouw dekbed regelmatig even laat luchten. En als het mooi weer is buiten heb je eigenlijk geen excuus om dat niet te doen. Want hoe heerlijk is de geur van de frisse lucht in jouw dekbed als je ’s nachts naar bed gaat? Een fijner gevoel dan dat, is er niet.